Formative psychologie

De redenen voor en de effecten van een ooglidcorrectie

Geplaatst op

Een ooglidcorrectie wordt soms gezien als een overbodige ingreep die alleen de eigen ijdelheid streelt. Dat is te kort door de bocht. Er zijn goede medische redenen om hangende oogleden te laten herstellen door een ervaren (poli)kliniek. En in de praktijk blijkt dat het zelfvertrouwen en het humeur van behandelde mensen er vaak met sprongen op vooruit gaat.

 

Waardoor gaan je oogleden hangen?

 

De belangrijkste factor is ouderdom. Als we ouder worden, wordt onze huid dunner, slapper en minder elastisch. Ook kunnen vocht en vetweefsel zich in de huidlagen ophopen, waardoor de huid een oneffen en opgezwollen look krijgt. Niet alleen de hormonale veranderingen van het ouder worden zijn de boosdoener: ook een ongezond dieet en veel blootstelling aan uv-straling leiden tot een hangende ooghuid. Verder zit er een erfelijke component aan dit natuurlijke proces.

 

De tere huid die onze ogen bedekt, lijkt extra gevoelig voor deze veranderingen. De ogen zijn net als de neus en mond belangrijke lichaamsdelen die een mens zijn of haar unieke uiterlijk en uitstraling geven. Daarom lijken we voor anderen al snel ouder, norser en vermoeider naarmate onze oogleden meer gaan hangen.

 

Dit kan je zelf doen tegen hangende oogleden

 

Het goede nieuws is dat je het ontstaan van hangende oogleden zelf kunt vertragen en verminderen. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat je extra vitamine A en C binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen bevorderen de aanmaak van collageen, een stof die helpt om je huidweefsel gezond en stevig te houden. Ook het gebruik van een hydraterende crème helpt om de huidconditie te verbeteren. Vermijd verder felle zon, draag een uv-werende zonnebril en smeer je ooghuid in met een speciaal daarvoor ontwikkelde zonnecrème.

 

Medische redenen om voor een ooglidcorrectie te kiezen

 

Wat je ook doet, je oogleden zullen met het verstrijken van de jaren toch steeds meer gaan hangen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je ouder en minder vrolijk en uitgeslapen oogt. Hangende oogleden kunnen ook je zicht belemmeren doordat ze vóór je oogbol hangen. Om toch beter te kunnen zien, trekken mensen met hangende oogleden vaak de wenkbrauwen op, met vermoeide oogspieren, hoofdpijn en rimpelvorming als gevolg. De slappe huid kan een onaangenaam drukkend gevoel op de ogen geven. 

 

Een betere mentale gesteldheid dankzij een ooglidcorrectie 

 

Sommige mensen kiezen voor een ooglidcorrectie vanwege hun lichamelijke klachten. Voor anderen is het cosmetische aspect (er weer jonger uit willen zien) de belangrijkste motivatie. In beide gevallen levert een ooglidcorrectie meestal een (flinke) verbetering op. Een patiënt kan na de operatie dan met meer gemak kijken, pijnklachten nemen af en de ogen voelen minder vermoeid. 

 

Vaak zit de grootste winst in een verbetering van het zelfbeeld en het geluksgevoel van de patiënt. Die durft weer in de spiegel te kijken en ziet daar een jonger ogend persoon. Ook zijn bekenden en familie vaak gul met complimentjes over het verbeterde uiterlijk. Het gevolg is dat iemand zich vitaler voelt, meer zelfvertrouwen heeft en zich minder schaamt over zijn of haar uiterlijk. De patiënt durft vaker onder de mensen te komen, nieuwe vrienden te maken, en zelfs iemand uitnodigen voor een romantische afspraak wordt weer denkbaar. Een ooglidcorrectie heeft dus meerwaarde voor lichaam én geest.

Gerelateerde berichten

Over ons

We schrijven graag over onderwerpen uit de wereld van de psychologie. Lees onze blogs, we houden je graag op de hoogte.

Contactgegevens

Via info @ formative-psychologie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden